sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Piparikuppikakut


12kpl

100g voita
2dl maitoa
2 kananmunaa
1½dl sokeria
4dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1rkl piparkakkumaustetta

kuorrutus:
200g tuorejuustoa (esim. philadelphiajuustoa)
75g huoneenlämpöistä voita
1tl vaniljasokeria
2dl tomusokeria
1rkl sitruunamehua

Kuumenna uuni 200asteeseen. Sulata voi ja lisää maito.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.Lisää puolet voi-maito seoksesta.

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja piparkakkumauste. Lisää ne massaan ja kaada joukkoon vielä loput maitoseoksesta.

Aseta paperivuoat pellille. Jaa massa vuokiin. Paista uunin keskitasolla 12-15min. Anna leivosten jäähtyä ennen kuin koristelet ne kuorrutteella.

Vatkaa kuorrutteen aineet keskenään sähkövatkaimella tasaiseksi seokseksi. Pursota kuorrutus leivonnaisille.

Suklaahuntukakku



Törmäsin tähän ohjeeseen mimmin blogissa, mutta alkuperänen ohje on pirkan.

250 voita tai margariinia
3dl sokeria
5 kananmunaa
4dl vehnäjauhoja
1½tl leivinjauhetta
1tl vaniliinisokeria
sitruunan raastettu kuori
2rkl sitruunamehua

kuorrutus:
1½dl sokeria
1½rkl kaakaojauhetta (tummaa)
1dl vispikermaa

Voitele ja korppujauhota (käytin vehnäjauhoja) 2litran rengasvuoka.

Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen ja lisää muutama lusikallinen jauhoseosta aina välillä ni ei juoksetu niin helposti.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.

Lisää lopuksi hyvin pesty sitruunan raastettu kuori ja mehu.

Lusikoi taikina tasaisesti vuokaan ja kopauta vuokaa pöytään, jotta taikina täyttää kaikki kolot.

Kypsennä kakku 150-160 asteisen uuni alatasolla 55-60min.

Valmista kuorrutus: sekoita sokeri ja kaakao keskenään kattilassa. lisää kerma ja kuumenna seosta niin kauan että sokeri liukenee ja seos on tasaista.

Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Taputtele kuorruteseos pullasudilla vielä lämpimän kakun päälle ja reunoille jolloin kakku saa ruskehtavan hunnun. Anna kakun jäähtyä ja kuivua pinnasta.

Mureat mokkaneliöt


Pohja:
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
2 keltuaista
1 tl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja

Kuorrute:

½ dl vettä
4 tl pikakahvijauhetta
1 keltuainen
100 g voita
3 dl tomusokeria
100 g valkosuklaata
Pinnalle:
tomusokeria


Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuaiset ja vaniljasokeri. Sekoita joukkoon vehnäjauhot muutamassa erässä.
Levitä taikina jauhotetuilla sormilla painellen pellille leivinpaperin päälle 20 x 30 cm kokoiseksi levyksi. Paista 200 asteessa 10 minuuttia.
Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi. Ota liedeltä ja sekoita veteen pikakahvijauhe.
Sekoita kahvin joukkoon keltuainen. Lisää kattilaan voi ja tomusokeri. Nosta takaisin liedelle ja jatka sekoittamista, kunnes seos kiehahtaa ja voi on sulanut joukkoon.
Jäähdyttele seosta muutama minuutti. Paloittele sitten joukkoon valkosuklaa ja sekoita, kunnes kuorrute on tasaista.
Levitä kuorrute pohjan päälle. Nosta jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi.
Leikkaa levy neliöiksi. Ripottele pinnalle tomusokeria. Säilytä jääkaapissa.


täyskäriä


lauantai 5. lokakuuta 2013

Suklaasiivut

Suklaasiivut


n.60kpl Ohje on leivotaan lehdestä loka-joulukuu 2012 Tosi hyviä ovat:)
200g voita
2½dl sokeria
5dl vehnäjauhoja
4rkl kaakaota
1tl leivinjauhetta
1rkl vaniljasokeria
1 muna

voiteluun ja koristeluun:
1 muna
raesokeria

1. Laita uuni kuumenemaan 200asteeseen. Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi.
2. Jaa taikina 6 osaan. Leivo taikinasta tankoja. Nosta tangot voidellulle uunipellille. Taputtele tasaiseksi. Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria.
3. Paista uunin keskitasolla n.15min. Leikkaa lämpiminä n.2cm leveiksi suupaloiksi.

maanantai 9. syyskuuta 2013

Siirappileivät inkiväärillä


ohje Leivotaan 5/2013
n. 24kpl (mulla tuli kyllä tuplamäärä:)

125g voita huoneenlämpöisenä
2½dl fariinisokeria
½dl tummaa siirappia
1 muna
5½dl vehnäjauhoja
1½ tl ruokasoodaa
1½tl jauhettua inkivääriä
½tl kanelia

koristelu:
½dl sokeria

1.Sekoita voi ja sokeri kulhossa tasaiseksi taikinaksi. Lisää siirappi ja muna.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Pane taikina noin tunniksi jääkaappiin.
3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Muotoile taikinasta n.24pyöreää pikkuleipää ja pyörittele ne sokerissa.
4. Asettele pikkuleivät leivinpaperilla päällystetylle pellille.
5. Paista uunin keskitasolla 10-20min. Anna jäähtyä.

sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Quiche lorraine


Tämä ohje on Leivotaan lehdestä 5/2013

Pohja:
125g voita, jääkaappi kylmänä
3dl vehnäjauhoja
3rkl jääkylmää vettä

1. Kuutioi voi pieniksi paloksi. Mittaa jauhot ja voi kulhoon. Nypi taikina käsin tai sekoita voi ja jauhot murumaiseksi monitoimikoneessa.
2. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi.
3. Kääri taikina muovikelmuun ja pane jääkaappiin 20minuutiksi.

täyte:
3 munaa
3dl ruokakermaa
1rkl dijonsinappia
1 maustemitta suolaa
1 maustemitta vastarouhittua mustapippuria
3dl juustoraastetta
3rkl hienonnettua persiljaa
8-12 pientä kinkkuviipaletta savustettua ja keitettyä

1.Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Painele piirakkataikina vuokaan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja esipaista pohjaa uunin keskiosassa n.10min. Anna jäähtyä. Laske uunin lämpötila 200asteeseen.
2. Vatkaa munat, kerma, sinappi, suola ja pippuri keskenään. Lisää lopuksi juustoraaste ja persilja.
3. Kaada täyte esipaistetun piirakkapohjan päälle. Muotoile kinkkusiivuista "ruusukkeita" ja sommittele ne sinne tänne täytetaikinan päälle. Kypsennä piirakkaa uunin alatasolla kunnes täyte on jähmettynyt  ja pinta saanut kauniin värin, noin 40min. Koristele halutessasi tuoreilla yrteillä.